Extreme Pedia
Bine aţi venit!
Sperăm să vă simţiţi bine pe forumul ExtremePedia, să găsiţi răspunsul la toate întrebările voastre.
Dacă vă place aici puteţi să vă înregistraţi, după ce vaţi înregistrat vă puteţi distra.
Aici veţi găsi tutoriale, resurse, html, css, php, cms şi altele şi vă putem oferi şi suport.
Nu uitaţi să citiţi regulamentul acestuit forum.
Vă mulţumim

Extreme Pedia


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Kira

avatar
Administrator
Administrator
Ce este un cal troian/Ce sunt caii troieni?


Un cal troian, numit uneori simplu "troian", este un program care da aparenta ca foloseste pentru a realiza o functie dorita de utilizator, dar in realitate executa functii ascunse, nedorite si/sau daunatoare. Numele provine de la legenda calului de lemn folosit de greci pentru a penetra apararea Troiei.

Un exemplu clasic de cal troian este un program download manager, pe care cineva il pune pe un site si va ofera sa il descarcati gratuit. In realitate, atunci cand il descarcati din internet si il rulati, in afara de functia de fatada, programul respectiv poate sa deschida anumite porturi pe calculatorul Dvs., poate sa dezactiveze programele antivirus/antispyware/firewall, sa descarce si sa instaleze fara stiinta Dvs. alte programe (de exemplu programe de spionaj al tastelor, pentru a afla parolele si numarul cardului/cardurilor Dvs.), poate trimite e-mailuri nesolicitate (spam), sau sa lanseze atacuri DDOS (distributed denial of service - adica o avalansa de cereri catre anumite servere sau echipamente in scopul de a le bloca).
Caii troieni pot fi de fapt virusi sau viermi informaticipot permite autorilor sa execute comenzi pe calculatorul Dvs, pot afisa reclame nesolicitate pe ecranul calculatorului Dvs, sau va pot seta modemul sa apeleze numere de telefon cu taxa (de obicei din strainatate), si lista tuturor lucrurilor neplacute pe care le poate executa un cal troian este foarte lunga.

Metodele de a va proteja impotriva acestor programe sunt multiple.

In primul rand, este bine sa limitati numarul de programe pe care le descarcati din internet, incercand sa va asigurati de fiecare data ca producatorul respectivului program este o companie sau o persoana in care puteti avea incredere.
In al doilea rand este bine sa aveti instalat un program anti-virus/antispyware pe care sa-l actualizati cat de des este posibil, deoarece aceste programe (daca sunt de calitate) pot detecta si bloca caii troieni inca de la prima tentativa de rulare, impiedicandu-i sa se instaleze pe calculatorul Dvs.

Iar in al treilea rand, este bine sa va scanati calculatorul periodic, sau ori de cate ori observati erori suspecte si/sau aveti sentimentul ca functioneaza mai lent decat de obicei, cu un program antivirus/antispyware.


Antivirusi gratuiti

Daca doriti sa va scanati calculatorul de virusi dar nu vreti sa cumparati un program antivirus, aveti doua optiuni. Prima, si cea mai facila, este sa folositi unul dintre serviciile de scanare online. A doua optiune este sa descarcati si sa instalati un program antivirus gratuit, care sa ruleze in permanenta pe calculatorul Dvs., protejandu-l in timp real. Il puteti folosi si pentru scanari periodice.

Fiecare dintre aceste optiuni are avantaje si dezavantaje. Scanarea online are avantajul ca nu ramane nimic instalat pe calculatorul Dvs. (ca sa va consume cu folos, sau fara, resursele sistemului). Scanarea se face, de regula, prin aplicatii ActiveX instalate temporar prin intermediul browserului. Dezavantajul este ca sistemul este mai vulnerabil la infectari survenite intre doua scanari.

Instalarea unui program antivirus are avantajul ca va protejeaza sistemul in timp real, iar dezavantajul este ca el va consuma o parte din resursele sistemului, si calculatorul va porni si uneori va si rula mai incet decat inainte. Un alt dezavantaj este ca, daca din diferite motive (de exemplu daca va confruntati cu probleme de compatibilitate) programul pe care l-ati instalat nu functioneaza corespunzator, dezinstalarea poate fi uneori dificila.
Servicii gratuite de scanare online

Windows Live OneCare

Probabil cel mai popular serviciu de scanare online pentru PC-urile cu sistem de operare windows este cel oferit de Microsoft.

Serviciul se numeste Windows Live OneCare Safety Scanner si are de fapt trei componente diferite, care pot fi rulate individual sau cumulativ:
- scanner antivirus/antispyware;
- scanner fisiere vechi care incetinesc calculatorul si registri;
- defragmentare hard-disk;

Adresa unde il gasiti este [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Versiunea pentru Windows Vista este: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Avantajul unui scanner online de la Microsoft este ca, cel putin teoretic, s-ar cere sa nu va strice calculatorul, pentru ca ei au facut si sistemul de operare. Unele programe antivirus sunt cam proaste, si dupa ce le rulati, calculatorul merge mai "Avertisment" decat inainte.

In functie de viteza, si capacitatea si numarul de fisiere de pe hard-disc, si in functie de tipul de scanare pe care il alegeti, trebuie sa va asteptati ca scanarea cu Windows Live OneCare sa dureze cel putin trei ore.

Symantec (Norton)

Symantec, cu produsele de securitate informatica pe care le distribuie (sub marca Norton) este probabil cea mai cunoscuta companie in domeniu, si ofera un scanner
online gratuit (ca si firmele concurente).

Pentru a-l rula accesati adresa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] si dati clic pe butonul Continue to Symantec Security Check, apoi dati clic pe butonul Start sub Virus Detection.

Puteti rula si Security Scan, care verifica daca aveti firewall si daca acesta functioneaza bine, daca aveti vulnerabilitati in windows, sau pentru caii troieni si asa mai departe (pentru aceasta, dati clic pe butonul Start sub Security Scan.

De asemenea, din prima pagina puteti descarca un program gratuit care va scaneaza calculatorul periodic (dati clic pe Download Now).

Defectul la scanerul gratuit de la Symantec (ca si la cele furnizate de McAfee si Kaspersky) este ca, daca gaseste virusi sau alte programe nedorite, va spune ce a gasit dar nu le si sterge - pentru asta trebuie sa cumparati programul sau cel putin sa folositi o versiune trial (sau un alt program antivirus).

McAfee

McAfee este o alta firma cu istorie in domeniul securitatii informatice. McAfee elimina virusi (care se raspandeau pe diskete floppy) inca din anul 1994.

Ca si scannerul de la Symantec, va spune daca si ce virusi aveti, dar stergerea lor este o alta poveste. Adresa scannerului este:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Trend Micro

Trend Micro este o alta firma cunoscuta de securitate informatica, alaturi de Symantec si McAfee, si ofera un scanner gratuit care se numeste House Call: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Kaspersky

Kaspersky se lauda ca are cea mai ridicata rata de detectie din industrie, mai ridicata decat Symantec, McAfee, Trend Micro si Microsoft (care incheie plutonul).

Nu va putem spune daca este adevarat sau nu, dar ce va putem spune este ca chiar daca gaseste virusi, nici Kaspersky nu ii sterge. Probabil scannerul a fost conceput numai pentru a va putea satisface curiozitatea... sau pentru a-si vinde versiunile comerciale.

Adresa scannerului este: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Bit Defender

Bit Defender are si el un scanner gratuit, insa acesta nu este in intregime un scanner online, pentru ca va instaleaza un plug-in in Internet Explorer. Conform producatorului, acesta poate fi dezinstalat ulterior fara probleme, iar daca gaseste virusi, ii si sterge.

Adresa scannerului este: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Personal nu folosesc Bit Defender datorita unor experiente neplacute cu acest program.

Programe antivirus gratuite

Programe antivirus gratuite

Daca cu scannerele online ati aflat ce virusi aveti dar nu i-ati putut sterge, sau daca doriti o protectie permanenta impotriva virusilor, puteti instala unul dintre multimea de programe gratuite. Va recomandam totusi sa va orientati catre un program cunoscut si popular, intrucat programele obscure pot sa fie de fapt cai troieni sau sa contina chiar ele virusi sau spyware.

AVG

Cel mai popular program antivirus (dintre cele gratuite) pare a fi AVG Anti-Virus Free Edition, cu aproximativ 80 de milioane de utilizatori.
Il gasiti la adresa: free.avg.com

Unii au reclamat faptul ca programul urmareste comportamentul utilizatorilor in internet, dar supozitiile nu sunt confirmate.

Exista si o versiune comerciala, cu mai multe functionalitati, care se numeste AVG Internet Security.

Avast

Un alt program popular este Avast Home Edition. Este si anti-spyware si firewall, nu numai antivirus, si este gratis pentru utilizatorii particulari. Conform declaratiilor prodcatorului, are peste 70 de milioane de utilizatori inregistrati.

Ofera si versiuni comerciale. Il gasiti la adresa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Avira

Avira AntiVir Personal Free Antivirus este probabil pe locul trei la capitolul popularitate, cu peste 20 de milioane de utilizatori.
Versiunea gratuita (pentru uz particular) o gasiti la adresa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Daca va intereseaza versiunile comerciale, le gasiti la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Avira este produs de o companie din Germania (probabil dezvoltatorii sunt fani ai seriei Razboiul Stelelor, pentru ca motorul de scanare se numeste File Walker...). Oricum ar fi, am testat Avira si am fost multumit.

In afara programele de mai sus (care sunt gratuite si, la data redactarii acestui articol, nu au un termen limita de utilizare), puteti incerca si versiuni trial oferite de producatorii consacrati: Symantec (Norton), McAfee, Kaspersky, Trend Micro etc. Acestea insa au de regula o functionare si sau o functionalitate limitata.

Ce sunt virusii / Ce este un virus de calculator?

General vorbind, un virus este un program care se auto-copiaza si infecteaza un calculator fara permisiunea utilizatorului. De multe ori aceste programe produc pagube pe calculatorul gazda prin stergerea de fisiere, defectarea programelor legitime sau chiar reformatarea hard-diskului. Alteori pot ocupa resursele calculatorului incetinind functionarea celorlaltor programe, sau pot afisa diverse mesaje sau imagini.

De multe ori virusii se ataseaza de anumite fisiere, care se numesc fisiere gazda sau fisiere infectate, iar cand aceste fisierele sunt rulate, este rulat si virusul, care poate sa foloseasca ocazia pentru a infecta alte fisiere.

Din punct de vedere strict tehnic, un virus informatic este considerat a fi o categorie diferita de program fata de un vierme sau un cal troian.

Astfel, numai acele programe care se muta de pe un calculator exclusiv prin mutarea fisierelor gazda infectate sunt considerate a fi virusi, in vreme ce viermii se pot raspandi singuri pe alte calculatoare fara a constitui o parte dintr-un alt fisier.

Un cal troian este un program care da aparenta ca indeplineste o functie folositoare, dar in realitate executa functii ascunse daunatoare. Asadar un cal troian poate sa fie totodata si un virus sau un vierme.

In prezent, odata cu raspandirea internetului, a serviciilor de e-mail, messenger si a programelor de partajare de fisiere, linia de demarcatie intre virusi si viermi nu mai este atat de evidenta, iar unii folosesc termenul virus pentru a se referi la orice program daunator care se auto-multiplica.


Ce sunt viermii informatici?

Un vierme informatic este un program care se auto-multiplica, de obicei prin intermediul unei retele (sau prin internet, care este tot o retea).

Spre deosebire de virusi , viermii nu au nevoie de un alt fisier (de obicei executabil) pe care sa-l infecteze si cu ajutorul caruia sa se raspandeasca.

Unii viermi nu sunt foarte periculosi, si nu fac decat sa se raspandeasca si sa consume latimea de banda a retelei. Din aceasta cauza perceptia generala este ca viermii nu sunt atat de periculosi ca virusii (care aproape intotdeauna strica sau distrug fisiere pe calculatorul pe care ruleaza).

Pe de alta parte, aceasta perceptie nu este intotdeauna corecta. Desi exista intr-adevar viermi care nu sunt foarte periculosi, in limita permisiunilor oferite de sistemul de operare al calculatorului, toate actiunile negative pe care le poate executa un virus sau un cal troian , le poate executa si un vierme.

Astfel, de multe ori viermii informatici servesc drept mecanism de transport si de raspandire pentru bucati de cod care produc pagube pe sistemele gazda, de exemplu prin stergerea de fisiere, spionajul tastelor, trimiterea de e-mailuri cu documentele gasite pe hard-disk, rularea de comenzi la distanta, folosirea calculatorului pentru atacuri DDOS etc.

Pentru o lista mai detaliata consultati articolul despre caii troieni si retineti ca, in functie de sistemul Dvs. de operare, este posibil ca orice poate face un cal troian sa poata face si un vierme.

Metodele de aparare impotriva viermilor includ utilizarea de soft anti-virus/anti-spyware

Sper sa va fie de mare ajutor WinkSursa:tititudorancea
Url:http://www.tititudorancea.com

Vezi profilul utilizatorului http://colorful-zone.forumz.ro

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator 

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum